Anksiyete, özellikle çağımızın modern yaşam koşullarında birçok insanın sıklıkla karşılaştığı bir durum. Hatta henüz bununla yüzleşmemiş olsanız bile adını sıklıkla duyduğunuza eminiz. Etkilenen bireyleri gündelik hayatta ciddi sıkıntılara sürükleyen anksiyete atakları, bünyede anlık ve sert tepkiler oluşmasına yol açabilir.

Gerektiğinde önlemler almak ya da çözüm üretmek için bu rahatsızlığın detayları hakkında bilgilenmek oldukça önemli. Bilgi sahibi olarak; ihtiyaç duyduğunuzda hem kendinize hem de çevrenizdeki insanlara yardımcı olup, bu tip kaygı bozukluklarıyla başa çıkma konusunda etkili adımlar atabilirsiniz.

İşte bunun için anksiyetenin ne olduğunu, anksiyetenin belirtilerini ve bu bilgiler ışığında anksiyete ataklarına karşı ne gibi önlemler alınabileceğini bu yazıda sizler için toparlamak istedik.

Fotoğraf: Unsplash – Pierre Bamin

Anksiyete Nedir?

Anksiyete yaşayan bireyler yaşamlarında her an kötü bir durumla karşılaşabileceklerine karşı yoğun bir endişe hissederler. Aynı zamanda karşılaşılan bütün somut durumları olduğundan daha kötü bir şekilde algılarlar. Özellikle çağımızın stresli ve yoğun yaşam tarzında, modern insan için hayli normal ve anlaşılabilir bir durumdur. Günlük hayattaki birçok konuda da kendini gösterebilir. Örneğin; iş hayatındaki sorunlar, pandemi süreci, sınav stresleri, sosyal ilişkiler ve kişisel kaygıların her biri anksiyete seviyesinde kendini gösterebilir. Sonucunda bireyleri gerektiğinden çok daha endişeli ve stresli bir ruh haline sokabilir. Bu durumun yoğunluğu arttıkça kişi günlük yaşamında daha fazla zorluk ve aksaklık yaşar. Doğru adımlar atılarak etkili çözümler üretilmediği takdirde, günlük yaşamın zorlaşmasıyla birlikte gücünü daha da arttırabilir. Bu durum kişinin zihninde bir kısır döngü oluşturabilir.

Nasıl Anlaşılır?

Anksiyetenin bireylerin bünyesinde meydana gelen birçok belirtisi vardır. Bu belirtileri tanımak, bünyenizin verdiği tepkiler doğrultusunda durumu erkenden sezmenize ve önlem almanıza yardımcı olur. Anksiyete durumunu ya da ihtimalini sezmek adına gözlemleyeceğiniz belirtiler bedensel veya ruhsal olarak ikiye ayrılır.

Bedensel tepkiler, sinir sistemi tarafından tetiklenir. Bünyenizde yoğun bir şekilde çarpıntı hissi, titreme, terleme, ateş, yüzde kızarıklık, mide bulantısı, karın ağrısı, nefes darlığı, sersemlik duygusu ve baş dönmesi gibi sorunlar var ise anksiyete bozukluğu ile yüzleşiyor olabilirsiniz.

Fotoğraf: Unsplash – Priscilla Du Preez

Bunların yanı sıra yaşadığınız birçok soyut duygu da anksiyetenin belirtisi olarak vücudunuzu uyarıyor olabilir. Örneğin; unutkanlık, dikkatsizlik, düşük motivasyon, konsantrasyon kaybı, kontrolü kaybetme endişesi, akıl bulanıklığı, algı zayıflığı, objektif düşünememe, olayları nedenselleştirememe, başa çıkamama, aklını yitirecek gibi olma, yanlış değerlendirilme ya da yanlış tanınma korkusu gibi endişelere sahipseniz anksiyete bozukluğu ile yüzleşiyor olabilirsiniz.

Anksiyete Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Anksiyete bozukluğu yaşayan bireyler; özellikle atakları önlemek adına nefes egzersizleri, farkındalık konsantrasyonu

cialis uk

, düzenli spor, yürüyüş ve kaygı erteleme gibi rahatlatıcı eylemleri sürdürmelidirler. Bununla birlikte bu süreci uzman desteği ile sürdürmek de bir hayli önemlidir. Psikolojik rahatsızlıklar, geçiştirilerek ya da amatör çözümlere başvurarak halledilebilecek sorunlar değildir. Bu anlamda anksiyete bozukluğu yaşayan bireylerin profesyonel ve bilimsel yöntemlere başvurarak, çareyi tıbbi yöntemlerde araması gerekir. Bu konuda destek almak için atılması gereken ilk adım bir psikiyatri uzmanına başvurmak ve değerlendirmeler neticesinde gerekli tedaviye başvurmaktır. Anksiyete bozukluklarında genel olarak uygulanan tedaviler, psikoterapi ya da ilaç tedavileridir. Bu tedavilerin içerikleri ve yöntemleri kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için bu süreçte etkili bir çözüm üretmek adına profesyonel tıbbi desteğin gerekliliklerinden taviz verilmemelidir.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir; Eko-anksiyete: İklim Krizinin Psikolojimiz Üzerindeki Etkileri ve Kronik Stres: Belirtileri ve Başa Çıkmanın Yolları