Çocukların Yaratıcı Düşünmesini Nasıl Sağlayabiliriz?
Yaratıcılık, çocuk gelişiminde en çok önem verilmesi gereken konular arasında yer alır. Yaratıcılığını kullanabilen çocuklar, sosyal ilişkilerden analitik düşünmeye kadar pek çok yetenek kazanır ve yaşama daha pozitif bir açıdan bakmayı öğrenir. Yaratıcı düşünme yeteneğini geliştiren çocuklar, diğerlerine göre daha özgüvenli bir yaklaşım sergileyebilir ve bu durum da yaratıcı çocukların daha güçlü bir psikolojiyle büyümesine yardımcı olur. Peki, yaratıcı düşünme tam olarak nedir ve nasıl geliştirilir, biliyor musunuz? İşte çocukların yaratıcı düşünmesi için yardımcı olacak etkinlik ve hobi önerileri…

Yaratıcılık Nedir, Neden Önemlidir?
Çocukların yaratıcı düşünmesi, hiç şüphesiz ki anne ve babalar için son derece önemlidir. Yaratıcı çocuklar, beklemediğiniz zekâ pırıltılarıyla sizi şaşırtabilir, kendi problemlerini çözebilir, eğlenmek için yeni yollar bulabilir ve pek çok konuyu dolaylı yollardan öğrenerek kendi gelişimlerini hızlandırabilir. Peki, yaratıcılık tam olarak nedir? Yaratıcılık, pek çok farklı tanımı olsa da genel olarak bakış açısı sahibi olmak ve ortadaki konuya daha önce yaklaşılmamış bir şekilde yaklaşabilmek anlamına gelir. Yaratıcılık, farklı yeteneklerin birleşiminden oluşur ve doğru çalışmalar yapıldığında tüm çocukların yaratıcılık seviyesi kolaylıkla yükselebilir. Bir diğer ifadeyle; aslında tüm çocuklar yaratıcı düşünme becerisi gösterecek kadar zekidir. Çocuğu henüz yeterince yaratıcılık göstermeyen anne ve babalar ise çeşitli etkinliklerden faydalanabilir.

Yaratıcı Düşünmeyi Geliştirecek Etkinlikler
Çocuklarla oyun oynamak
, anne ve babaların en sevdiği etkinlikler arasında yer alır. Peki bu oyunları biraz daha renklendirmeye ve daha faydalı hâle getirmeye ne dersiniz? Aşağıdaki uygulamaları tercih ederek çocuğunuzun yaratıcı düşünme yeteneğini kolayca geliştirebilirsiniz.- Resim ve Hikâye Oluşturma: Çocuğunuza gazeteden keseceğiniz, internetten indirip çıktı alacağınız ya da herhangi bir ürün kutusundan elde edeceğiniz bir ya da birkaç resim ve beyaz bir kâğıt verebilirsiniz. Sonrasında, çocuğunuzdan beyaz kâğıdı verdiğiniz figürleri de kullanarak doldurmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuza dilediği her türlü resmi çizmesini ve bu resimlerle ilgili hikâyeler oluşturmasını söyleyebilirsiniz. Farklı figürler arasında bağlantı kurmak ve kendi hayal gücünden doğan desenlerle hikâye oluşturmak, çocuğunuzun yaratıcılığını önemli ölçüde geliştirir.
- Resim Tamamlama: Bir resim kâğıdını 10 farklı kareye bölebilir ve tüm karelerin içine rastgele doğrular ve eğriler çizebilirsiniz. Sonrasında çocuğunuzdan bu kareleri hayal gücüne göre doldurmasını ve her bir kareye anlamlı bir çizim yapmasını isteyebilirsiniz. Kareleri sizin verdiğiniz başlangıç noktalarından yola çıkarak doldurmak, çocuğunuzun yaratıcılığını artırmanın etkili bir yoludur.
- Eşya Saklama Oyunu: Saklambaç, tüm çocukların en sevdiği oyunlar arasında yer alır. Peki bu oyuna oyuncakları da dahil etmeye ne dersiniz? Çocuğunuzun en sevdiği 5 ila 10 oyuncağı alabilir ve yaşam ya da oyun alanınızın belirli noktalarına saklayabilirsiniz. Sonrasında çocuğunuzdan sakladığınız oyuncakları bulmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuz ararken, üstü kapalı ipuçları verebilirsiniz. Örneğin saatin arkasına sakladığınız oyuncak için “zamana dikkat et” şeklinde bir ipucu kullanabilir ve sonrasında “zamanı nereden öğreniriz?” diye sorarak çocuğunuzu saate yönlendirebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzun farklı kavramlar arasında bağlantı kurma ve olaylara farklı açılardan bakma gibi yaratıcılığı geliştiren yetenekler kazanmasını sağlayabilirsiniz.
- Soru Cevap Etkinliği: Her çocuk, 3 ila 4 yaşları arasında günde yaklaşık 300 soru sorar. Bu dönemde anne ve babaların gün boyunca en çok duyduğu cümleler “Bu nedir?” ve “Neden?” gibi basit soru ifadeleridir. Peki bu soruları çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirecek bir etkinliğe dönüştürmeye ne dersiniz? Çocuğunuz soru sorduğunda, merak ettiği konuyu doğrudan açıklamak yerine onu düşünmeye yönlendiren yanıtlar verebilirsiniz. Örneğin, “Domates neden kırmızıdır?” diye soran bir çocuğa “Sence neden kırmızı olabilir?” yanıtını verebilir ve bu konu üzerinde fikir üretmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun kendi sorularına yanıt ararken bambaşka bakış açıları kazanmasına yardımcı olabilir ve yaratıcı düşünme yeteneğine katkıda bulunabilirsiniz.
Bu kategorideki yazılar ilginizi çekebilir; Ebeveyn ve Çocuk Kategorisi
1 Comment
Anonim
2 sene agoOleey benim konular ? bir dost (bonnie;)