Cornell Not Alma Tekniği Nedir?
Hem öğrencilik hayatımda hem iş hayatımda, öğrenme sürecinden maksimum faydayı sağlamak için her zaman not almayı tercih ettim. Çok fazla bilgi akışı var ve açıkçası not tuttuğumda öğrendiklerim hafızamda daha iyi yer ediyor ve sonrasında notlara kısaca göz atmak her zaman işimi kolaylaştırıyor. Ancak çok fazla not tuttuğum için geçmişe dönüp göz attığımda notlarımın karmaşasından çıkamadığım zamanlarda oluyordu. İşte bu soruna bir çare ararken Cornell not alma tekniği ile karşılaştım.
Cornell not alma tekniği 1949 yılında, öğrencilerin yaşadığı not tutamama sorunundan yola çıkarak Walter Pauk tarafından Cornell Üniversitesi’nde geliştirilmiş. Kısaca Cornell tekniği ya da Cornell metodu olarak da biliniyor.

Ben bu metodla çok yeni tanıştım ve inanılmaz faydasını gördüm. Özellikle katıldığım eğitimlerde mutlaka kullanıyorum. Keşke öğrencilik yıllarımda karşılaşsaydım diyorum, kesinlikle tüm süreçlerime hız kazandırırdı. Bu yüzden umarım bu yazı ulaşabildiği kadar çok öğrenciye ulaşır.
Cornell Not Alma Tekniği ile Nasıl Not Tutulur?
Aşağıdaki resimde de göreceğiniz gibi sayfayı 3 parçaya böldüğünüzü düşünün. Yatayda sayfanın %30‘unu anahtar kelimeler alanına (görselde 1 numaralı alan), %70‘ini asıl not tutma alanına (görselde 2 numaralı bölüm) ayırın. En alt kısımda ise özet (summary) kısmı için 5-6 satırlık bir alan bırakın.

1- Anahtar Kelime Alanı: Bu alanda ana fikirlere, aklınıza gelen sorulara ve çalışırken size yardımcı olacak anahtar noktalara yer verebilirsiniz. Bu kısmı not alma esnasında değil, toplantı ya da ders sonrasında doldurabilirsiniz.
2- Not Alanı: Bu alan ders ya da toplantı sırasında kullandığınız alan. Ana ders ya da toplantı notlarının yer aldığı kısım olarak düşünebilirsiniz. Notlarınızı alırken, kısa cümleler kurmaya, belirlediğiniz kısaltmaları kullanmaya çalışın ve listeler oluşturun. Bu metodu düzenli olarak kullanmaya başladığınızda sizin de kendinize göre tekniğiniz gelişecektir.
3- Özet Alanı: Bu alanı da ders ya da toplantıdan sonra gözden geçirirken kullanmalısınız. En üst seviye özetler, ana çıktılar ve fikirler bu alanda yer almalı. Burayı hızlı bir referans alanı gibi düşünebilirsiniz.
Cornell Not Tutma Tekniği’nin 6 Adımı
1- Kaydetme (Record)
Dinleme sürecinde dinlediğiniz bilgilerin kaydedilmesi anlamına gelir. Burada kullandığınız alan 2 numaralı alandır yani not tutma alanı.
2- Kısaltma (Reduce)
Bilgiler kısaltılır, özetlenir ve anahtar kelimeler çıkartılır. Bu aşama da Anahtar Kelime sütununa (1 numaralı kısım) eklemelerinizi yapabilirsiniz.
3- Tekrarlama (Recite)
Özetle anahtar kelimelerinizi kontrol ettiğiniz aşama gibi düşünebilirsiniz. Anahtar kelimelerinize bakarak aldığınız ana notları hatırlayabiliyor musunuz? Test edin.
4- Yansıtma (Reflect)
Dinleme sürecinde aldığınız notlar sizin fikirlerinizle uyumlu mu? Sizin fikirlerinizi yansıtıyor mu?
5- Gözden Geçirme (Review)
Yazdıklarınızı gözden geçirin, notların özünü kavramaya çalışın. bu aşamada 3. kısmı yani özet alanını kullanabilirsiniz.
6- Örnekleme (Sample)
Öğrendiklerinizi örneklerle desteklemeye çalışın. Bu şekilde aldığınız notların hatırlanması daha kolay olacaktır.

Cornell Not Tutma Tekniğinin Faydaları
- Sınıfta harika notlar almanın çok etkili bir yolu olmasının yanı sıra Cornell not alma tekniği, sınava hazırlık için mükemmel metottur.
- Sistematiktir, sürekli hale geldiğinde hız kazandırır.
- Kolay bir formatı vardır, fazla zaman ve emek harcamanıza gerek kalmaz.
- Bu tekniğe alıştığınızda geçmiş notlara göz atmak daha kolay hale gelecektir. Öğrenciler için sınava hazırlanırken ekstra yardımcı olacaktır.
- Yansıtma, gözden geçirme ve örnekleme aşamaları sayesinde özellikle öğrencilerin çalışma notlarını hatırlamasını kolaylaştırır.

Notları Dijitalde Tutmak İsterim Diyenlere
Dijitalde, el yazısıyla rahat not tutmak isteyenler için önerebileceğim uygulama; Good Notes. El yazınızla aldığınız notları rahatlıkla klasörleyebilmenizi de sağlıyor. Tüm Apple ürünleri arasında da senkronizasyon olanağı da sunuyor.
Eğer Apple kullanmıyorsanız, direk Power Point üzerinden bu düzenlemeyi yapabilirsiniz. Power point üzerinde aldığınız notlarınızı pdf’e çevirerek rahatlıkla arşivleyip, kategorilere göre klasörleyebilirsiniz.
Son olarak bu yazılarımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz; Pomodoro Tekniği ve Daha Üretken Olabilmek için Sahip Olmanız Gereken 5 Alışkanlık
Ana Görsel: Unsplash – Convertkit
1 Comment
Cemile
8 ay agoBu teknigi deilk kez duydum teşekküler ?