Daha Üretken Olabilmek İçin Sahip Olmanız Gereken 5 Alışkanlık
Daha üretken olabilmek ve daha verimli çalışma için yöntem arayışı her zaman sürüyor. Üretkenlik ve verimliliği çoğu zaman çok fazla çalışma ile karıştırdığımız da bir gerçek.
Günümüzde pek çoğumuzun ortak sorunu zamanın hızına yetişememek. Her zaman yapılacak çok fazla iş, üstesinden gelinecek çok fazla sorumluluk olduğundan dem vuruyoruz. Zaman yönetimi bu noktada her zamankinden daha fazla önem kazanmış gibi duruyor. Yaşamı basitleştirerek, yani gereksiz fazlalıklardan arındırarak daha üretken hale getirebilmemiz için öneriler sunan “Az Aslında Çoktur.” kitabının yazarı Leo Babauta şöyle diyor: “Daha fazla şey yapmak, bir sürü önemsiz şey yaptığınız, aynı zamanda aşırı yükleneceğiniz ve stres yaşayacağınız anlamına geliyor. Azın gücünden yola çıkarak, yani daha azdan gelen daha fazla güce odaklanarak hayatınızı planlayabilir, daha fazlasını başarabilirsiniz.” Peki, bunu nasıl yapacağız? Gelin, üretkenlik ve verimlilik için birkaç pratik öneriye birlikte göz atalım.

1- Küçük Adımlarla Başlayın
Diyelim ki önünüzde uzun bir yapılacaklar listesi duruyor. Bu listeye bakar bakmaz içinizi yılgınlık hissi kaplıyorsa ve her şeyi bırakıp masadan kalkıp gitmek istiyorsanız önerimiz resmin bütününü parçalara bölmeniz ve yola küçük adımlarla çıkmanız. Küçük adımlar üretken olabilmek konusunda sizi oldukça yukarıya taşıyacak kadar kuvvetli. Eğer yığını değil, parçayı görebilmeyi başarırsanız psikolojik olarak rahatlayacak ve listedeki maddelerin üzerine daha çabuk çizik atabileceksiniz. Unutmayın, yaşadığımız zorlukların en az yarısını zihnimizde biz yaratıyoruz. Fazla düşünmek ve söylenmek yerine işin bir ucundan tutup başladığınızda odağınız negatif düşünceden önünüzdeki işe kayacak ve az zamanda ne kadar çok yol alabildiğinize şaşıracaksınız.
2- En Gerekli Olana Öncelik Verin
Daha az sayıda ama daha önemli işlere öncelik vermek üretkenliğinizi artıracaktır. Her sabah o gün yapılacak en önemli üç işi belirleyebilir ve ilk olarak onları tamamlamaya odaklanabilirsiniz. Gün içinde araya pek çok dikkat dağıtıcı faktör girecektir, dolayısıyla bunları ertelemeden bitirirseniz hem kafanız rahat eder hem de arkadan gelen ufak tefek işler üzerinizde stres yaratmaz. Tek seferde tek işe odaklanmanız da önemlidir. Yapılacak diğer işlerin sizi önünüzdeki işten uzaklaştırmasına izin vermeyin. O an dünyadaki tek işiniz oymuş gibi davranın. Belirleyeceğiniz en önemli işlerin hedefleriniz ile ilgili olmasına dikkat edin.

3- Dikkat Dağıtıcı Unsurları Sınırlayın
Günümüzde en dikkat dağıtıcı unsur şüphesiz internettir. Kabul edelim, hepimiz çalışırken sosyal medya hesaplarımıza göz atmanın ya da dün gece izlediğimiz dizi ile ilgili yorumları okurken internette sörf kaçamağı yapmanın cazibesine sıkça kapılıyoruz. Bu, bir bakıma bağımlılık haline gelmiş durumda, fakat üstesinden gelinebilir. Kendinize bunun için kurallar koymanız ve bu kurallara alışmak için zaman tanımanız gerekecektir. Örneğin, internet kullanımı için bazı saat aralıkları belirleyebilir ve bunları kafanızı dinlendirmek için mola olarak kabul edebilirsiniz. İşiniz izin veriyorsa bu saatler dışında bağlantısız çalışmayı deneyebilirsiniz. E-posta kontrollerini günde iki-üç kez ile sınırlayın. İçinizde internette gezinme dürtüsü hissettiğinizde birkaç dakika bekleyin ya da kalkıp dolaşın. İsteğinizin geçtiğini göreceksiniz. Bir işe tam olarak odaklandığınız süre içinde bildirimleri kapatıp telefonunuzu sessize almak da son derece etkilidir. Üretken olabilmek için
4- Pomodoro Tekniğinden Faydalanın
Hepimiz zaman zaman yapılacak işleri erteleme eğilimi gösteririz. Kendimizi keyfi dolu bir şeyle oyalayarak aslında temel sorumluluğumuzdan kaçmaya çalışırız. Neticede hepimiz zamanla yarışıyor ve ara sıra tükenmişlik hissine kapılabiliyoruz. Erteleme alışkanlığına İtalyan Francesco Cirillo’nun geliştirdiği Pomodoro tekniği ile “dur” diyebilirsiniz. Bu basit teknik 25 dakika çalışma, 5 dakika moladan oluşuyor. Kendinizi bir işin başına uzun süre zorla oturtmaya çalışmak yerine, 25 dakika etkili bir şekilde odaklanıp 5 dakika nefeslendiğinizde işleri çok daha kolay şekilde bitirebildiğinizi göreceksiniz. 5 dakikalık molalar size ödül gibi gelecek. Böylece 25 dakikayı çok daha istekli ve odaklanmış halde geçirebileceksiniz. Bu tekniğin iki önemli kuralı var; 25 dakika boyunca önünüzdeki işten başka bir şey düşünmemek. Ve tabii ki; 5 dakikalık mola sırasında iş düşünmemek. Bir zamanlayıcıya ihtiyacınız olacağını söylemeye gerek yok. Size günde kaç pomodoro turunun gerekli olduğunu kendiniz belirleyebilirsiniz.
Erteleme eğilimi ile ilgili ilginç ve eğlenceli bir TED Talks videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

5- Sınırlarınızı Belirleyin
Günde ne kadar çok çalıştığınızla ilgili övünemelere kulak asmayın. Bu üretkenliğin değil, zayıf sınırların göstergesidir. Pek çok insan, sadece yer almak adına her türlü projeye evet diyor. Ya da gelen projelerde yer alma konusunda zorunlu hissediyorlar ve asıl verim yaratabilecekleri projeler için kendilerini enerjiden ve zamandan yoksun bırakıyorlar.

Ancak üretken olabilmek sınır koyabilmeyi gerektirir. Şunu unutmayın ki; hayır diyebilmek kaba olduğunuz anlamına gelmiyor. Tam tersine; hayır diyebilen insanlar, onlar için en önemli olan şeylere odaklanabildiğinden çevrelerinin saygısını da kazanırlar.