Kendinizi, özellikle tatsız bir görev olarak nitelendirdiğiniz bir işi yapmak zorunda kaldığınızda farklı işlerle uğraşırken ya da “Tamam, yarın yaparım, nasılsa bol zamanım var.” diye düşünürken buldunuz mu? Erteleme birçok insanın elinde olmadan içine düştüğü bir tuzak olarak nitelendirilebilir. İşlerinizi son dakikaya bıraktığınızda yüksek anksiyete bozukluğu ve stresle karşı karşıya kalırsınız. Eğer kronik bir erteleyiciyseniz bir görevi bitirmek isteseniz bile işe başlamakta büyük sorun yaşayabilirsiniz. “Erteleme sanatı olarak yumuşatılan erteleme hastalığı nedir ve nasıl önüne geçilebilir?” sizler için araştırdık.

Fotoğraf: Unsplash – Brett Jordan / Erteleme Hastalığı

Erteleme Hastalığı Nedir?

Yapmanız gereken görevi zamanınız, enerjiniz ve imkânınız olsa bile yapmaktan kaçınmanız ve bir ya da birkaç kez ertelemeniz farkında olmadan günlük hayatta problemler yaşamanıza neden olabilir. Zamanı doğru şekilde kullanmanızı olumsuz etkiler ve yapmak zorunda olduğunuz sorumluluklarınız için harekete geçmenize engel olur. Görevlerinizi kasıtlı ve bilinçli olarak ağırdan almanız, oyalanmanız ve son dakikaya bırakmanız erteleme hastalığı olarak tanımlanabilir. İşi tamamlamamak için kendinize bahane ve kaçış yolları bulur, işin bitirilmesi gereken zaman yaklaştıkça aşırı öfke, sinir ve stresli bir ruh haline girersiniz.

Kimlerde görülür?

Günümüz toplumunda her yaş ve cinsiyette erteleme hastalığı İngilizce adıyla “procrastination” görülebilir. Bu kişiler, genellikle çevreleri tarafından üşengeç ve rahat olarak tanımlanırlar. Yaptığı işi önemsiz bulan, ilgi alanı dışındaki işleri erteleyen, plansız davranan ve zaman yönetiminde problem yaşayan kişilerde yaygın olarak görülür.

Nedenleri nelerdir?

Her insan yaptığı bazı işleri erteler. Ancak her işinizi ertelemeye başladıysanız ve bu durum günlük hayatını olumsuz etkiliyorsa siz de bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Bu durum aşağıdaki nedenlerden kaynaklanıyor olabilir:

  • Mükemmeliyetçi kişilik
  • Zamanını iyi yönetemeyenler
  • Motivasyon eksikliği yaşayanlar
  • Başarısızlık kaygısı
  • Karaktere uygun olmayan iş seçimi
  • Kaygı bozuklukları
  • Bilgi eksikliği
Fotoğraf: Pexels – Jess Bailey / Erteleme Hastalığı

Erteleme Hastalığı ile Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Erteleme bir alışkanlıktır, derinlemesine kökleşmiş bir davranış kalıbıdır. Bu, muhtemelen bir gecede kıramayacağınız anlamına gelir. Alışkanlıklar, yalnızca onları uygulamaktan kaçındığınızda alışkanlık olmaktan çıkar. Bu nedenle kendinize mümkün olan en iyi başarı şansını vermek için aşağıdaki önerileri deneyebilirsiniz:

  • Organize olun

Hangi görevlerin tamamlanması gerektiğini bilmiyorsanız hiçbir iş yapamazsınız. Sorumluluğunuz dâhilindeki işlerin neler olduğu ve ne zaman tamamlamanız gerektiğini planlamak için takvim kullanabilirsiniz.

Fotoğraf: Pexels – Serpstat / Erteleme Hastalığı
  • Basit, ulaşılabilir hedefler belirleyin

Ertelemenin nedenlerinden biri, elinizdeki görevin gözünüzü korkutmasıdır. Büyük ve belirsiz bir plan yerine basit, ulaşılabilir hedefler belirleyin. Örneğin, “Bu gece biyoloji çalışacağım.” demek yerine, “Bu gece altıncı bölümü inceleyeceğim.” diye düşünmek başarısızlık korkusunu azaltabilir.

  • Bir son tarih belirleyin

Hedeflerinize ulaşmak için belirli bir tarih belirlemek önemlidir. Teslim tarihi olan bir işiniz varsa bir veya iki gün önceden bitirmeyi hedefleyin. Böylece beklenmedik bir şey olsa bile işinizi tamamlamak için fazladan zamanınız olur.

  • Dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtulun

Çalışmaya başlamadan önce tüm olası aksaklıklardan kurtulmanız işe odaklanmanızı kolaylaştırır. Görevinizin ortasında gereksiz yere dikkatinizin dağılmasını bu şekilde önleyebilirsiniz. Örneğin, çalışmanız gereken zamanda sosyal medya uygulamalarından uzak durmayı deneyin.

  • Erteleme nedeninizi anlayın

Sıkıcı bulduğunuz için belirli bir görevden kaçıyor musunuz? Öyleyse, işinizin daha keyifli bulduğunuz yönlerine odaklanın, elinizdeki işi bitirmek için adımlar atın. Yeteneğiniz hakkında şüpheleriniz var ve başarısız olmaktan endişeleniyor ve bu yüzden işinizi erteliyor da olabilirsiniz. Tamamlayabileceğinizi bildiğiniz işi yapmak istiyor olabilirsiniz. Erteleme nedeninizi anlamak sorunla başa çıkmanızı daha kolay hale getirebilir.

  • Kendinizi ödüllendirin

Zor bir görevi ya da tamamlamayı ertelediğiniz bir işi bitirdiğinizde kendinizi ödüllendirin. Çok sevdiğiniz bir kafede kendinize bir dilim kek ve kahve ısmarlayın. İyi hissetmenizi sağlayan bir aktiviteye katılın, sinemaya gidin, arkadaşlarınızla buluşun.

Fotoğraf: Pexels – Diana Akhmetian / Erteleme Hastalığı

Erteleme sanatı ve erteleme hastalığı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız ilginç bilgiler sunan Barış Özcan’ın videosunu izleyebilirsiniz.