Gülçin’in Şifa Deposu Kombucha (Kombu Çayı) Tarifi
O bir Kombucha! O bir şifa deposu!
İlk olarak Koreli bir doktor olan Dr. Kombu’nun keşfettiği kombucha kültürü ile hazırladığı, askerlere güç versin diye yapılan binlerce yıllık bir tarihe sahip bu içeceğin sayısız faydası bulunuyor. Kombucha aynı zamanda Kamboçya çayı ve Kombu çayı olarak da anılıyor.
Sadece birkaç yararı şöyle açıklanabilir:
- Bağırsak florasını düzenliyor.
- Kanserli hücrelerin yayılmasını önlediği ve Kalp&damar hastalıklarından koruduğu da faydaları arasında sayılıyor.
- Toksin ve ödemin vücuttan atılmasını sağlıyor.
- Enerji veriyor.
- Sinir sistemini düzenliyor.
- Karaciğeri yeniliyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor.
Kombucha‘yı (kombu çayı) tek tek şişeler halinde marketlerden alabilirsiniz ancak evde yapımı oldukça kolay ve bu şekli ile cebinize de dost. Bir yapışta 3 litrelik çayınız oluyor. Yapımı anlatımından kat kat kolay olan bu içeceği hayatınıza katmaya karar verdiyseniz öncesinde kombucha kültürünü edinmeniz gerekiyor. O bizim mayamız, bebeğimiz. ?
Çevrenizde kombucha yapan birileri varsa ve kültürünü çoğalttıysa isteyebilir ya da benim gibi ilk kültürünüzü online kombucha satış sitelerinden kolaylıkla edinebilirsiniz. Kültürü bir kez edinmek yeterli. Her kombucha mayalamada yeni bir kültüre ihtiyacınız olmayacak. Hatta kültürünüz her mayalamada büyüyecek, doğuracak. Etrafınızla paylaşırsanız şifa dağıtacak.

Kombucha İçin Gerekli Malzemeler:
- 3 lt su (1 lt’si sıcak su)
- 1 ,5 su bardağı toz şeker
- 7 adet demlik poşet çay
- Kombucha Kültürü
- 200 ml başlangıç çayı (Kültürünüzü satın alırken 1 şişe de sade başlangıç çayı almalısınız.)
Nasıl Hazırlanır?
- Cam bir kavanozun içine 1 litre içme suyunu kaynatıp döküyoruz.
- Şekeri ilave edip karıştırarak erittikten hemen sonra çay poşetlerini atıyoruz. 20 – 25 dakika demlenmesi sağlayıp içinden poşetleri alıyoruz.
- 2 litre oda sıcaklığındaki içme suyu ilave edip, karışım tamamen soğuduğunda başlangıç çayını ekliyoruz. Başlangıç çayını kesinlikle sıcakken koymuyoruz.
- En son kombucha kültürümüzü içme suyu ile yıkayıp, pürüzlü kısmı alta gelecek şekilde çayın yüzeyine yerleştiriyor ve üzerini bir tülbent ile kapatıyoruz. 7-10 gün arasında fermantasyonunu tamamlayana kadar direkt gün ışığı göremeyen bir yerde bekletiyoruz. Ne kadar çok bekletirseniz o kadar yoğun bir aroma elde edersiniz.
- Tarifteki şeker miktarı gözünüzü korkutmuş olabilir. Kombucha kültüründe bulunan yararlı bakteriler yalnızca beyaz şekeri sindirebiliyor. Bu sebeple başka şeker alternatifi kullanamıyoruz. Kaldı ki bu bakteriler mayalanma süresinde şekeri ve çaydaki tein maddesini tüketiyor, faydalı asit ve enzimlere dönüştürüyor.
- 7-10 gün arası sabırla bekledikten sonrası tamamen sizin hayal gücünüze, damak zevkinize kalıyor. İster tarçın, karanfil, limon, elma, zencefil, lavanta ile tatlandırın, ister sade tüketin. Ama mutlaka buzdolabında koruyun ve soğuk için.
İşte kombucha’nız hazır! Bir kadeh ile kendinize farklı bir lezzet armağan edin.
Bu kategorideki yazılarımız ilginizi çekebilir; Tarif Defteri