Meditasyon Çeşitleri Nelerdir? Etkili Meditasyon İçin İpuçları
Meditasyon; sakinlik ve içsel uyum duygusunu keşfetmenize yol açar ve günlük yaşamın baskılarıyla başa çıkmanıza yardımcı olur. Meditasyon sayesinde düşüncelerinizin, konuşmalarınızın ve eylemlerinizin daha farkında ve seçimlerinizin başkalarını nasıl etkilediğine dair daha bilinçli olursunuz. Yüksek stresli bir dünyada rahatlama, yüksek ayırt etme gücü ve dikkat oluşumu için gerekli zemini meditasyon hazırlar. Haydi gelin meditasyon çeşitleri nelerdir hızlıca göz atalım.
Meditasyon Çeşitleri Nelerdir?
İnsanların meditasyon yapmasının birçok farklı nedeni olduğu gibi, birçok ayrı meditasyon çeşidi vardır. Meditasyon, bedensel ve zihinsel sağlığı iyileştirmek için büyük destek sağlar ve meditasyon yapmanın mutlak doğrusu yoktur. Kendiniz için doğru olanı bulana kadar birçok tür deneyebilirsiniz. Yazımızda farklı meditasyon türlerini ve etkili bir meditasyon için ipuçlarını paylaşacağız. Çeşitler hakkında bir şeyler bilmek, hangilerinin sizin için uygun olduğunu seçmenize yardımcı olur. Aşağıda birçok meditasyon çeşidinden birkaçı hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Sevgi Dolu İyilik Meditasyonu
Metta meditasyon olarak da bilinen bu tür; bir kişinin düşmanlarına, stres kaynaklarına, her şeye karşı bir sevgi ve nezaket tutumu geliştirmesidir. Bu meditasyon, çatışmaları çözmek için faydalıdır. Başkaları ile empati kurma yeteneğini arttırır.
Bu meditasyonu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Rahat bir pozisyonda, gözler kapalıyken farkındalık kalp merkezine odaklanır.
- Nefes alırken; sıcaklık, şefkat ve koşulsuz sevgi solunduğu düşünülür. Nefes verirken de aynı hislerin çevredeki insanlara yönlendirildiği hayal edilir.
- Kendine sevgi ve şefkat duyarak başlanır.
- Ardından, sevilen biri düşünülerek, aynı pozitiflik ona yöneltilir.
- Son olarak, tanınmayan ve sevilmeyen kişilere karşı bu sevgi dolu duyguları hissetmek denenir.
Bu teknik ne kadar çok yapılırsa o kadar çok ilerleme kaydedilir.

Spiritüel Meditasyon
Spiritüel meditasyon, bireysel benlikten daha büyük, ve daha derin bir şeye inanmanın ve onunla bağlantı kurmanın bilinçli uygulamasıdır. Uygulama yapma yeriniz; eviniz veya doğa olabilir. Ruhsal gelişim arayan bireyler ve öz düşünce için zaman ayırmayı tercih edenler için uygundur .
Pratik şu şekilde yapılabilir:
Nefesin farkındalığıyla sessizce oturarak, teslimiyete ve güvene odaklanan olumlamalar tekrarlanır. Örneğin; “Bilinçliyim ve farkındayım”, “Her şeyin şu anda olduğu gibi olmasına izin veriyorum”
Mantra Meditasyonu
Hindu ve Budist geleneklerine dayanan mantra meditasyonu; zihninizi odaklama amacıyla bir kelime ve heceyi tekrar etmeye dayanır. “Mutluyum” gibi basit bir ifadeyi söylemeyi içerir. Uygulanma şekli ise şöyledir:
- Çoğu meditasyon türü gibi, genellikle omurga dik ve gözler kapalı oturarak uygulanır.
- Uygulayıcı daha sonra tüm seans boyunca mantrayı sessizce, zihninde tekrarlar.
- Mantranın tekrarı, zihninizi dolduran düşüncelerden kopmanıza yardımcı olur.
Mantra meditasyonunda ve diğer doğu geleneklerinde; zihni temizlemek ve ruhsal güçlerimizin kendilerini ortaya çıkarmasına izin vermek için tekrar eden bir ses, kelime veya ifade kullanılır.

Farkındalık Meditasyonu
Batı’da son derece popüler hale gelen bu meditasyon tekniği; Buda’nın öğretilerine dayanır. Zihninizin nasıl çalıştığını anlamamıza yardımcı olur.
Düşüncelerimize bağlı kalmamanızı, sadece olmalarına izin vermemizi ister. Farkındalık meditasyonu neredeyse her yerde yapılabilir. Bu teknikte önemli olan; disiplinli bir meditasyon duruşu, düz bir sırt ve kendinize karşı dürüst olmaya istekli olmaktır. Farkındalık tekniğinde başarı sağlamak istiyorsanız izlemeniz gereken bir kaç adım vardır. Bu adımlar şunları içerir:
- Bedeninize ve düşüncenize dikkat ederek, realitenizi kabul etmek
- Zihninizi gözlemlemek ve ortaya çıkan her düşünceyi yargılamadan veya manipüle etmeden tanımak
- Dinlenmeyi ve şimdiki anı takdir etmeyi öğrenmek
Farkındalık meditasyonu; ilk kez başlayacaklar için iyi bir ilk adımdır. Aşağıdaki durumları da düzenlemeye yardımcıdır:
- Olumsuz duyguların düzeltilmesini sağlar.
- Dikkati arttırır.
- Ani tepkileri en aza indirir.
- İlişkileri düzenler.
Transandantal Meditasyon
Transandantal Meditasyon, uygulayıcıların oturdukları ve yavaşça nefes aldıkları ruhsal bir meditasyon şeklidir.
Bu meditasyon türünün kendi başına öğrenilmesi zordur. Bunu öğrenmenin en iyi yolu, lisanslı eğitmenlerle çalışmaktır. Uygulayan kişiler, hem ruhsal deneyimler hem de yüksek farkındalık bildirir. Teknik; Hollywood yıldızları ve Wall Street yöneticileri arasında oldukça popülerdir .
Sonuç olarak, transandantal meditasyon, meditasyon pratiğine başlamayı ümit eden biri için ilk tercih değildir. Ancak araştırmalar, stres ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu ve genel refahı iyileştirdiğini gösterir.

Yojik Meditasyonlar
“Yojik Meditasyon” olan tek bir meditasyon türü yoktur. Bu nedenle burada yoga geleneğinde öğretilen birkaç meditasyon türü kastedilir. Klasik Yoga; uygulamayı davranış kurallarına, fiziksel duruşlara, nefes egzersizlerine ve derin meditasyon uygulamalarına ayırır.
Yoga, dünyadaki en eski meditasyon geleneğidir. Yoga’daki tüm bu meditasyon türleri içerisinden mutlaka sevdiğiniz birini bulabilirsiniz.
Bu uygulama yoğun konsantrasyon gerektirir. Zihnin rastgele düşünceleri boşaltmasına yardımcı olur. Kundalini gibi bazı türler, sinir sistemini güçlendirmek ve rahatlatmak için meditatif teknikleri kullanmaya odaklanır. Siz de sadece nefese ve şimdiye odaklanarak herhangi bir yoga stiline meditatif bir farkındalık getirebilirsiniz.

Etkili Meditasyon İçin İpuçları
Meditasyonda yeniyseniz, düzenli bir uygulamayı sürdürmeyi zor buluyor olabilirsiniz. Yeni başlayan kişilerde başlarda biraz rahatsızlık ve hayal kırıklığı yaşamak tamamen normaldir. Zihin çoğu zaman, alışma süreci sona erene kadar evcilleşmeye direnir. Meditasyonun faydalarını deneyimlemek için bağlılık, disiplin ve azim gerekir. Aşağıdaki etkili meditasyon ipuçları, uygulamanız için güçlü bir temel oluşturmanızı sağlar.
Erken Başlayın: Sabah meditasyonu, güne başlamak için güzel bir yoldur. Yenilenmiş, uyanık ve dikkatli bir gün için hazır olursunuz.
Aynı Zaman, Aynı Yer: Egzersizinizi normal günlük rutininizin düzenli bir parçası haline getirmek, kalıcı bir alışkanlık geliştirmenin anahtarıdır.
Konum Hakkında Yaratıcı Olun: Tutarlılık için düzenli meditasyon uygulamanızın her gün aynı yerde yapılması önerilir. Ama bazen bu mümkün değildir. Meditasyonla ilgili en güzel şey; evde, işte, parkta, hatta yoğun bir havaalanında yürürken bile her yerde uygulanabilmesidir. Huzur bulabildiğiniz ve rahatsız edilmediğiniz sürece nerede olduğu önemli değildir.
Kendiniz İçin En İyi Pozisyonu Bulun: Meditasyon yapmak için basmakalıp görüntüleri unutarak, sizin için en rahat olan pozisyonu seçmelisiniz. Örneğin; kendinizi çok dik oturmaya zorlamanız, gergin olmanıza yol açabilir.
Tüm bu saydıklarımıza ek olarak; son olarak meditasyonunuzu ve yazımınızı bitirdiğinizde gülümsemeyi unutmayın.
Ana Görsel: People photo created by jcomp – www.freepik.com
Bu yazılar ilginizi çekebilir; Meditasyon: Yeni Başlayanlar İçin Faydalı Bir Rehber , Mindfulness Başlangıç Rehberi: Nedir? Teknikleri Nelerdir? ve Mindfulness Yolculuğumda Yanıma Aldıklarım