Montessori Nedir? Montessori Eğitimi ve Çocuk Etkinlikleri
Montessori hem okul öncesi döneminde hem de okul öncesi dönemini tamamlamış olan çocuk ve bebekler için kullanılan en faydalı eğitim yöntemlerinden biri olarak tanımlanır. Montessori, çocuk merkezli olması sebebiyle ebeveynler tarafından sıklıkla tercih edilir. Modern ve çağdaş toplum yapısına uygun normlar ve uygulamalarla birlikte akıllı, sosyal, becerikli, özgüvenli ve kendini iyi tanıyan çocuklar yetiştirmenize yardımcı olacak bu özel yöntem, çocukların gelişimini ilk günlerden itibaren desteklemeye başlar. Çocukların somut materyallerle eğitim almasını sağlayan ve dikkatlerini doğru yöne çekmeyi başaran Montessori eğitim türü, mutlu çocuklar yetiştirmek isteyen ebeveynler için paha biçilemez bir sistemdir.

Montessori Nedir?
Montessori, çocukların dünyaya gelmelerinin ardından, özellikle 0-3 yaş döneminden itibaren temeli verilen bir eğitim türüdür. Bu sistemde amaç; çocuğun hayatının tüm evrelerinde önemli bir rol alacak olan gelişim türlerinin, eğitimle yönlendirilerek kendiliğinden şekillenmesini sağlamaktır. Bu gelişim türleri; bedensel gelişim, motor beceriler, sosyal ve duygusal gelişim, zihinsel gelişim, konuşma ve dil gelişimi gibi hayati önem taşıyan türlerdir. Sistem, çocukların özgüvenli bir şekilde yaşama tutunmalarını sağlar. Aynı zamanda başkalarına ihtiyaç duymadan, toplum yaşamına uyum sağlayabilen özgür bireyler olmalarına yardımcı olur. Bu sayede çocuk kendiyle gurur duyar.

Montessori, bu gelişimleri tamamlamak ve çocukların kendi doğru seçimlerini yapabilmeleri için geliştirilmiştir. Kısaca tüm bu gelişim türlerinin çeşitli yöntemlerle biçimlendirildiği bir eğitim – gelişim sürecidir denilebilir.
Başlangıç Hikayesi
19. yüzyılda İtalya’da yaşayan ve Roma Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren ilk kadın doktor olan Maria Montessori tarafından oluşturulmuştur. Doktor Maria Montesorri, çocukların öğrenme yolları hakkında çeşitli araştırmalar yaparak onlarca farklı bulguya ulaşır. Psikoloji, felsefe ve antropoloji gibi çok sayıda bilim dalında uzmanlaşan Montessori, yaşamı boyunca çocukların nasıl öğrenmesi gerektiğini araştırır ve uygulamalı olarak somut sonuçlar almaya başlar. Bu sonuçlar doğrultusunda ise tüm dünyada büyük beğeni kazanan, çok sayıda ülkede uygulanan ve geçmişten günümüze geçerliliğini hâlâ koruyan eğitim yöntemini oluşturur.

Montessori Yönteminin Faydaları Nelerdir?
Okul öncesi dönem, çocukların hayat boyu sergileyeceği alışkanlıkların temelinin oluştuğu dönemdir. Bu sebeple özellikle eğitim konusunda en fazla önem verilmesi gereken zaman dilimlerinden biridir. Çocuklar bu dönemde edindikleri alışkanlıkları, yaşamlarının diğer süreçlerinde de uygulayabilir ve sorunlarını aynı yollarla çözmek isteyebilir. Özellikle yetişkinlik dönemini de etkileyebilecek temel davranış ve alışkanlıkların oluştuğu bu önemli süreçte, çocukların gelişim süreci doğru ve yeterli bir şekilde desteklenmelidir. İşte tam da bu noktada Montessori sisteminin faydaları devreye girer. Çocuğunuzun sağlıklı ve güçlü bir psikolojiye sahip olan, kendi kendisine yetebilen, pratik zekası güçlü bir birey olmasında Montessori yöntemlerinin büyük faydası olabilir.

Çocukların doğayla ve doğal ev ortamıyla iç içe olduğu bu yöntemde; çocuklar, özgürce hareket etmeyi, istedikleri herhangi bir şeye ulaşabilmeyi, bağımsız bir birey olmayı öğrenir. Problem çözme ve yaratıcılık gibi konularda kısa süre içerisinde büyük gelişim gösterir. Montessori sistemiyle çocukların öğrenme istekleri uyandırılır ve temel bilgi aktarımı sağlanır. Zorlamalara maruz kalmayan çocuk, kendisi için güvenli bir ortamda bulunduğundan son derece rahattır. Bu sayede ebeveynlerin çocukları sürekli tehlikelerden korumasına da gerek kalmaz. Çünkü çocuğun yaşadığı evde bulunan her eşya, çocuk için tehdit oluşturmayacak şekilde dizayn edilir. Bu yöntemde çocuğa sürekli uyarılarda bulunmak yerine, ev güvenli hâle getirilir. Çocuğun özgürce ve sınırsız bir şekilde hareket edebilmesi bu yolla sağlanır.
Çocuğunuzla Birlikte Yapabileceğiniz Montessori Etkinlikleri
Çocukların ulaşabileceği boyda mobilyalar, hafif ve kolay hareket edebilen masa ve sandalyeler, kolaylıkla açılan ve kapanan kapılar, dolap ve çekmeceler bu sistemde kullanılan eşyalardan bazılarıdır. Sınıflarda ya da odalarda her nesneden yalnızca bir adet bulunur. Bu sayede çocuklar sırasını beklemeyi, paylaşmayı, insanların haklarına saygılı davranmayı temelde öğrenmiş olur. Siz de çocuğunuzun odasını bu şekilde düzenleyebilir, etkinliklerinizi bu oda içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yöntemde Montessori adı altında satışa sunulan çeşitli
, yüksek fiyatlı oyuncaklar almak şart değildir. Bu eğitim yöntemine göre çocuk günlük eşyaları amacına uygun ve doğru bir şekilde kullanmayı öğrenir. Bu nedenle evde bulunan plastik bardaklar, şişeler, küpler, halılar, gibi çok sayıda nesneyle temas hâlinde olarak onları nasıl kullanabileceğini öğrenir. Çocuğunuza günlük ev işlerini taklit ettirebilir, onunla bardaktan bardağa su doldurma, şişeden ya da çaydanlıktan bardağa, tekrar çaydanlığa su doldurma gibi oyunlar oynayabilirsiniz. 2-3 yaş grubunda çamaşırları birlikte serme, kitapları ya da küpleri üst üste dizme gibi etkinlikler yapabilirsiniz. Bu aktivitelere jimnastik ve spor hareketleri ekleyebilir, kendi bedeninin farkına varmasını sağlayabilirsiniz.Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için Montessori Eğitmeni Judi Bauerlein’in Tedx konuşmasını izleyebilirsiniz.
Bu yazı hazırlanırken faydalanılan kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/509473
Ebeveyn ve çocuk kategorisindeki diğer içerikler de ilginizi çekebilir; Ebeveyn ve Çocuk