Okumanız Gereken Kişisel Gelişim Kitapları – 10 Öneri
2000’li yılların başlarında popülerliği artmaya başlayan “Kişisel Gelişim”in son yıllarda altı boşaltılmaya ve tüketilmeye başlandı. Hatta öyle ki; kişisel gelişim denildiğinde bilinçsiz bir pollyannacılık akıllara geliyor. Maalesef bu zemini hazırlayan kişilerin ve kitapların sayıları da gün geçtikçe artıyor. Bu sebeple kişisel gelişim kitaplarının seçiminin titizlikle yapılması önemli. Sizi içi boş cümlelerden çok uzaklara taşıyacak, her birinden farklı alanlarda beslenebileceğinize inandığımız 10 kitabı, kişisel gelişim kitapları listemizde topladık.
1- Mutlu Olma Sanatı – Bertrand Russell
Goodreads Notu: 4.02 / 5

Karamsarlık kadar yorucu ve yararsız bir şey yoktur.
İngiliz mantıkçı ve düşünür Bertrand Russell Mutlu Olma Sanatı’nı ilk kez 1930’larda yayınlar. Mutlu Olma Sanatı (The Conquest of Happiness) etkileyici bir önsözle başlar. Russell bu önsözde; “Bu kitap ne bilim insanları için yazılmıştır, ne de pratik bir problemi sadece söz konusu edilecek bir şey sayanlar için. Önümüzdeki sayfalarda ne bir felsefe
, ne de geniş bilgi vardır. Amacım, sağduyu ürünü olduklarını düşündüğüm görüşleri burada bir araya getirmektir.” der. Kısacası; Mutlu Olma Sanatı iyi bir yaşam sürmeyi hedefleyenlere, başkalarını ya da olanları suçlamadan mutlu olma reçetesini sunan, popüler bir felsefe kitabıdır.2- Her Şey Darmadağın Olduğunda – Pema Chödrön
Goodreads Notu: 4.25 / 5

Tam bu an mükemmel öğretmendir ve her zaman bizimle birliktedir.
Pema Chödrön‘ün yazdığı Her Şey Darmadağın Olduğunda, zor zamanlar için bir rehber niteliğinde. Kitap acı veren duyguları yönetmenin, içtenliği ve samimiyeti benimsemenin, olumsuz davranışları tersine çevirmenin yollarını anlatıyor. Kapağındaki “Zor zamanlar için yürekten öğütler” alt başlığı tek başına kitabın geneli ile ilgili çok şey anlatıyor. Chödrön, Budist olduğu ve kitabını Budizm öğretisini temel alarak yazdığı için çok fazla Budist terimlere rastlayacağınızı önceden söylememizde fayda var. Eğer hayatın getirdiği kaosun içinde gerçek doğanızı keşfetmek ve dimdik durabilmek istiyorsanız kitabı okumanızı tavsiye ederiz.
3- İnsan Olmak – Engin Geçtan
Goodreads Notu: 4.42 / 5

Şimdiki zamanın hem geleceği hem de geçmişi içerdiğini görmezden gelen toplumların bireyleri ise evrensel olma niteliğine ulaşamaz!”
Türkiye’nin en değerli psikiyatri profesörlerinden Engin Geçtan, İnsan Olmak kitabını ilk olarak 1983 yılında yayınlamıştır. Günümüze kadar defalarca baskı yapan İnsan Olmak, gerçek bir başucu kitabı niteliği taşıyor. Yazarının psikiyatri profesörü olması akıllara “Anlamayacağım terimlerle dolu bir kitap mı?” sorusunu getiriyor. Cevabımız hayır, kitap bu anlamda oldukça yalın ve anlaşılır. “İnsan Olmak” kısaca neden böyle olduğumuzu değil, nasıl böyle olduğumuzu anlatıyor.
4- Şimdi’nin Gücü – Eckhart Tolle
Goodreads Notu: 4.13 / 5

Köpeklerin kemik çiğnemeyi sevmeleri gibi, zihin de sorunları çiğnemekten hoşlanır.
Echart Tolle‘un kitabı Şimdi’nin Gücü bilinçli farkındalık (mindfulness) konusunda adeta bir aydınlanma rehberi olarak gösterilebilir. “Bestseller” haline gelen kitap, gerçekliğin derinlerine inerek sizi özgürleştirmeye ve mutsuzluğunuzun kaynağını bulmanıza yardımcı olacak. Bilincinizi hemen şimdi dönüştürmeye başlamak, farkındalığınızı arttırarak daha huzurlu bir yaşama kavuşmak istiyorsanız, bu kitabı okumaya başlamanızı tavsiye ederiz.
5- Ya bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç Ya Da Yoldan Çekil – Mümin Sekman
Goodreads Notu: 3.74 / 5

Hayal güçleri uzun süre kullanılmamaktan dolayı hantallaşmış olabiliyor.
Türkiye’de “kişisel gelişim uzmanı” ünvanını ilk kullanan kişi olan Mümin Sekman, uzun yıllar başarılı insanları incelemiş ve analiz etmiştir. Başarı üzerine çok kafa yoran ve yazan Sekman’ın bu kitabı adeta bir ilk adım kitabı. Gittiği yönü sorgulayanlara, yeni bir yol arayanlara hatta kendini çıkmazda hissedenlere doğru soruları sormak için yardımcı bir rehber. Son olarak, Mümin Sekman’ın da dediği gibi “bir kitabın çok şey değiştirebileceğine inanın”.
6- IKIGAI – Hector Garcia & Francesc Miralles
Goodreads Notu: 3.70 / 5

Yaşamak için nedeni olan herkes, her türlü nasıla katlanır.
Kişisel gelişim kitaplarına karşı mesafeli duranların bile rahatlıkla okuyabileceği, sade dille yazılmış araştırmalara dayanan bir kitap. IKIGAI tek cümleyle, her sabah yataktan kalkmanızı sağlayan sebeptir. Japonlar herkesin bir IKIGAI’si olduğuna inanır. Kitapta hareket, iyi insan ilişkileri, sağlıklı beslenme konularında Japon’ların yaşamlarından örnekler ve röportajlar bulacaksınız. IKIGAI sizleri hem aydınlatıcı, hem ilham verici hem de rahatlatıcı öğretilerle tanıştıracak.
7- Var mısın? – Doğan Cüceloğlu
Goodreads Notu: 4.42 / 5

Biliyor musunuz, kendimi sürekli, ihmal etmişim.
Değerli psikolog Doğan Cüceloğlu‘nun kitabı Var mısın? kitabının arka kapağındaki açıklama oldukça tanımlayıcı; “Güçlü bir yaşam için Doğan Cüceloğlu’ndan tavsiyeler”. Vefatından hemen önce yayınlanan kitabında mülakat tekniğini kullanarak, insanın öz’ünü nasıl bulabileceğinden, kendini nasıl gerçekleştirebileceğine, meslek seçiminden, eş seçimine kadar birçok farklı konuya değiniyor.
8- İyi Hissetmek – Dr. David Burns
Goodreads Notu: 4.02 / 5

Depresyondayken, olumlu olan her şeyi filtreleyen bir gözlük takmış gibi olursunuz. Bilincinize takılan her şey olumsuzdur.
Psikiyatrist Dr. David Burns kaygı, suçluluk, kötümserlik, erteleme hatta depresyonun etkilerinden kurtulmak için adeta bir rehber hazırlamış. İyi Hissetmek, aslında kişisel gelişim kitabından öte biblioterapi kitabıdır. Kitapta bilimsel olarak test edilmiş teknikler sunulur. Bu yüzden, kişisel gelişim kitapları arasında saymak çok doğru olmuyor. Ancak; bu geliştirici kitapların yer aldığı listeye eklemeden de geçemedik. İyi Hissetmek; duygudurumunuzu tespit edip, kendinize uygun tekniği uygulayarak hayata daha olumlu bakmanıza ve daha mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olacak.
9- Mutluluk Sanatı – Dalai Lama & Howard C. Cutler
Goodreads Notu: 4.14 / 5

Eğer şefkat ve sevgi dolu bir iyiliği koruyabilirseniz, bazı şeyler kendiliğinden kapınızı çalacaktır.
Psikiyatr Howard C. Cutler ile ruhani lider Dalai Lama‘nın bir araya gelerek ortaya çıkardıkları Mutluluk Sanatı içsel barış konusunda yol gösteriyor. Kitapta Dalai Lama ile yapılan röportajlarda, onun şaşırtıcı özellikleri karşımıza çıkıyor. Her şeye karşı pragmatik, mantıklı ve aynı zamanda manevi yaklaşımları, genellikle mutlu bir insan olma yoluna ışık tutuyor. Kitabı okumaya başlamadan önce Dalai Lama’nın biyografisini de okumanızı tavsiye ederiz. Mutluluk Sanatı, kişisel düzeyde hayatınızı, değerlerinizi sorgulamanızı ve tartmanızı sağlayacak. Kitabı bitirdikten sonra arada bir kapağını tekrar açmak isteyeceksiniz.
10- Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson
Goodreads Notu: 3.92 / 5

Daha pozitif bir deneyimi arzu etmenin kendisi negatif bir deneyimdir. Ve paradoksal olarak, insanın negatif deneyimini kabul etmesinin kendisi pozitif bir deneyimdir.
Amerikalı blog yazarı Mark Manson, dijital ortamda kişisel gelişim alanında paylaştıklarını bir kitapta toplamaya karar verir ve ortaya işte bu kitap çıkar. İlk olarak şunu söylemek faydalı olabilir: Kitap aslında hiçbir şeyi kafaya takmamayı öğütlemiyor. Kitabı okumaya başladığınızda yazarın da birkaç yerde bunun altını çizdiğini göreceksiniz. Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı, Mark Manson’ın “enerjinizi önem verdiğiniz şeylere harcamanız gerektiği” mesajı üzerine kurguladığı bir kitap.
Umarız kişisel gelişim kitapları listemizden okumayı seçtikleriniz ve hayatınızı olumlu yönde etkileyecek kitaplar olur. Şimdiden keyifli okulamalar!
Bu kategorideki yazılarımız ilginizi çekebilir; KİTAP & PODCAST