Yiyeceklerin sağlık açısından faydalı olmaları için vitamin, mineral ya da çeşitli enzimler içermesi gerekir. Ayrıca, bu gıdalar yetiştirilirken ilaç veya kimyasal gübre kullanılmamalıdır. Organik gıda, diğer gıdalara kıyasla çok fazla işlem görmediğinden daha sağlıklı olarak kabul edilir. Kimyasal kullanılmadan üretilen organik gıdaları veya diğer yiyecekleri tespit edebilmek için üzerlerindeki etiketlerde yüzde 100 organik ibaresini görmeniz gerekir.

Organik Gıda Nedir?

“Organik” terimi, tarımsal ürünlerin yetiştirilme ve işlenme şeklini ifade eder. “Organik gıda” ise doğal yöntemler uygulanan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden elde edilen ürünlerdir. Et, süt ve yumurta için yetiştirilen hayvanların merada otlama, gezinme gibi faaliyetlerini kısıtlamadan yapmaları ve sadece organik yemle beslenmeleri çok önemlidir.

organik gıda
Fotoğraf: Unsplash – Janko Ferlic

Organik gıda elde edilen tarım faaliyetlerinde ise kimyasal içerikli maddeler kullanılmamalıdır. Türkiye’de yapılan organik tarım faaliyetleri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kurallarına uygun olarak yürütülür. Bu yönetmeliğe göre üretilen gıdalar organik ürün olarak kabul edilir.

Organik tarımda sentetik gübre, hormon, pestisit, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve hayvan yem katkıları kullanılmaz. Bazı durumlarda ise bu maddeler sınırlı bir şekilde kullanılır.

Organik tarımda kullanılan üretim süreci tamamen kayıt altına alınır. Sürecin sonunda ürüne organik tarıma uygun olarak üretildiğini garanti eden bir organik ürün sertifikası verilir.

Organik Tarım ve Geleneksel Tarımın Farkı Nedir?

Çoğu zaman karıştırılsa da organik tarım ve geleneksel tarım arasında bazı temel farklar vardır. Organik tarım ile elde edilen ürünlere, organik ürün sertifikası verilir. Ancak geleneksel tarımda üretim açısından bu tarz bir uygulama ve denetim yoktur. Bu nedenle, elde edilen ürünlerde sağlığa zararlı içerikler bulunma olasılığı vardır.

organik gıda
Fotoğraf: Unsplash – Rasa Kasparaviciene

Geleneksel tarımda ilaç ve gübrelerin bilinçsiz bir şekilde kullanılması çevre kirliliğinin yanı sıra üretilen gıdalarda kalıntı riski oluşturur. Organik üretimde ise kimyasal kullanılmaz. Diğer yandan tarımsal faaliyetler kirlilik riski olmayan yerlerde yapılır.

Organik olarak elde edilen gıdalar geleneksel gıdalara oranla E vitamini

, Omega 3 ve antioksidan açısından çok daha zengindir. Organik hayvancılıkta hayvanlar meralarda daha rahat bir şekilde otlayabilir. Aynı şekilde organik ürünlerin üretildiği yerler gıdaların kalitesi için daha uygun ortamlardır.

organik gıda
Fotoğraf: Pexels – Sarah Chai

Organik ürünler, geleneksel yöntemlerle üretilmiş ürünlere kıyasla çok daha lezzetlidir. Bu gıdalar yapay katkı maddesi ve koruyucu içermez.

Organik tarımda amaç, aile tipi küçük ölçekli faaliyet gösteren çiftçilerin korunmasıdır. Ürünlerin doğrudan çiftlikte ya da organik pazarlarda aracı olmadan tüketiciye daha uygun fiyatlarla satılması ve çiftçinin gelir seviyesinin artırılması hedeflenir.

Organik Gıda Nasıl Anlaşılır?

Piyasada organik gıda olarak satılan ürünlerin arasında organik gıda olmayan ürünler de bulunuyor. Organik gıdaları anlamak zor olsa da birtakım yöntemleri uygulamak işinizi kolaylaştırabilir.

Öncelikle organik gıdaları şeklinden anlayabilirsiniz. Bu gıdalar doğal yöntemlerle yetiştirildiği için şekilleri ve boyutları birbirlerinden farklıdır. Ancak bu yöntem her zaman doğru sonuç vermeyebilir.

organik gıda
Fotoğraf: Pexels – Markus Spiske

Organik gıdaları anlamanın bir diğer yolu ise satılan ürünlerin etiketlerinde yüzde 100 organik ibaresinin bulunmasıdır. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nca verilen bu etiket ilgili gıdanın tamamen organik olduğunu işaret eder.

Türkiye’de üretilen organik gıdalarda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı logosunun bulunması gerekir. Aynı şekilde Avrupa’dan ithal edilen ürünlerde de organik olduğunu belirten etiketin yanı sıra Avrupa Birliği logosunun bulunmalıdır.

Organik gıda tüketimi son yıllarda oldukça yaygınlaşmıştır. Ancak, yeterli miktarda organik gıda üretilmediği için bu ürünler henüz çok geniş kitlelere ulaşmamaktadır. Bu alanda daha fazla çalışma yapılması ve ürün fiyatlarının daha ekonomik hale getirilmesi organik gıda tüketimini de artırabilir.

Bu kategorideki yazılar ilginizi çekebilir; Sosyal Etki Kategorisi