Podcast 101: Nedir ve Nasıl Yapılır? İşte Yeni Alışkanlığımız
Önce Blog, Facebook, Instagram ve Twitter girdi hayatımıza sonra Youtube ve Spotify. Derken istediğimiz anda istediğimiz belgeseli, diziyi, filmi izlemeye alıştıran Netflix vazgeçilmezlerimiz arasında yerini aldı. Tüm bu “disruptive”, ezber bozan girişimler gündelik hayatta beklentilerimizi de yeniden şekillendirdi. Farklı içerik türleri talep eder olduk. Artık daha fazla video içerik izliyoruz ve arkadaşlarımızın yaşadıklarını anlık olarak story’lerden takip ediyoruz. Sonra Tiktok ile beraber daha çok eğlendiren hızlı tüketebileceğimiz içerik formatlarına alıştık. Ve bugünkü konumuz ise yine talepleri şekillendiren ve bir içerik türü; Podcast. Gelin podcast nedir, nasıl yapabiliriz ve nereden dinleyebiliriz birlikte bakalım.
Podcast Nedir?
Yeni bir format olmamasına rağmen Türkiye’de özellikle son birkaç yıldır iyice popüler hale gelen Podcast, 2 kelimenin bir araya getirilmesiyle türetilmiş bir kelime. Bahsettiğim bu 2 kelime; Pod ve Broadcast. Pod; tohum, kabuk, koza anlamının yanı sıra iPod kavramından da geliyor. Broadcast ise; canlı yayın anlamına geliyor.
Sözcüğün 2000’li yıllarda ortaya çıktığını biliyoruz. Kısaca toparlamak gerekirse Podcast’i; daha önceden kaydedilmiş, farklı platformlardan ulaşabileceğiniz seri halindeki ses kayıtları olarak açıklayabiliriz.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de Podcast bilinirliği henüz %10′un çok az üzerinde. Ancak özellikle Türkçe içeriklerin üretiminin son 2 senelik dönemde hız kazandığını düşünürsek bu durum oldukça normal.
Nereden Dinleyebiliriz?
Ben bu yazıyı yazarken Podcast yayınların en çok dinlendiği mecra Spotify olarak gösteriliyor. Ancak farklı mecradan dinlemek istiyorum derseniz; iTunes, YouTube ve Google Podcasts platformlarından da dinleyebilirsiniz.

Nasıl Podcast İçerik Üretebilirim?
Podcast’te içerik fikrinin yanı sıra belki de en önemli konu sesin kalitesi. Sesinizin kayıdını tabii ki telefonunuzdaki bir uygulamayla da alabilirsiniz ancak bu durum dinleme kalitesini düşürecektir. Bu sebeple, sesi iyi alan bir mikrofon, gürültü ve arka plandaki sesleri temizleyebileceğiniz bir program edinmeniz yayınlarınızın kalitesini arttırmada fayda sağlayacaktır. İçeriğinizi hazırlayıp, yayına hazır hale getirdikten sonra yer alacağınız platformların uyumluluk ayarlarını yapmanız önemli.
Ve Podcast Önerilerim…
İlgi alanınıza göre çeşitli podcast kayıtlarına ulaşabilirsiniz. Müzikten bilime, mizahtan kitap yorumlarına, sohbetlere, dizilere (bunu radyo tiyatrosu gibi düşünebilirsiniz) hatta gündemi takip edebileceğiniz podcast kayıtlarına ulaşabilirsiniz.
Benim size önerebileceğim başlangıç kiti ise şöyle:
- Serdar Kuzuloğlu – Zihnimin Kıvrımları
Hem ufkum açılsın hem öğreneyim diyenler için.
- Deniz Yüce Başarır – Ben Okurum
Hem kitap önerisine ihtiyacı olanlar hem de kitap üzerine besleyici bir sohbet dinlemek isteyenler için.
- Podbee – Karanlık Bölge
Dizi dinlemek nasıl olur ki diye merak edenler için.
- Beyhan Budak – Kendine İyi Davran
Kendinizi keşfetme yolculuğunda olanlar için.
- Deniz Dülgeroğlu – Merdiven Altı Terapi
Yaşanmışlıklara, farklı birinin hikayesine ortak olayım, kendim için çıkarımlarım illa ki olur diyenler için.
Son Söz..
Peki çok tartışılan bir soruyu ben de bu yazıya taşımış olayım. Podcast radyonun yerini alır mı? Her ne kadar bu içerik türü tüm cihazlardan dinlenme olanağı sunuyor ve çok farklı alanlarda bir çok farklı içerik üreticisiyle bizleri bir araya getiriyor olsa da benim bu soruya cevabım; hayır, orta yolda buluşurlar. 🙂 Açıkçası diğer alanlarda olduğu gibi burada da geleneksel türün dijital olandan ilham alacağını ve yeni kullanıcı alışkanlığına göre dönüşeceğini düşünüyorum. Bu yakın bir zamanda mı olur? İşte onu hep birlikte göreceğiz.