Tibet hareketleri, temeli Hindulara dayanan bir egzersiz serisi olup Peter Kelder’in yazdığı “Tibet’in Gençlik Pınarı” kitabı sayesinde günümüze kadar ulaşmıştır. Hindistan ziyareti esnasında yaşından çok daha genç görünen kişilerle tanışan Kelder, gençliğin sırrını bu hareketlerde keşfetmiş ve bunu insanlarla paylaşmaya karar vermiştir. Birlikte Tibet’in 5 Hareketi ‘ne göz atmaya ne dersiniz?

Tibet’in Gençlik Pınarı Hareketleri

Tibet hareketleri 5 farklı hareketten oluşur. Hareketler, vücudun farklı bölgelerini etkilediğinden sırasında değişiklik yapmamanız önemlidir. Ancak uygularken zorlandığınız bir hareket varsa bu egzersizi atlayarak sırayı takip edebilirsiniz.

1- İlk hareket, vücudun çakralarını açmayı ve enerji akışını hızlandırmayı amaçlar. Semazenler tarafından da uygulanan bu harekete başlarken düz bir şekilde durmanız ve kollarınızı yere paralel olacak şekilde iki yana açmanız gereklidir. Yavaş yavaş saat yönünde olacak şekilde kendi etrafınızda dönerek hareketi tamamlamalısınız. Hareketi uygularken baş dönmesi yaşamamak için gözlerinizi tek bir noktaya odaklamayı deneyebilirsiniz.

2- İkinci harekete başlarken yere sırt üstü uzanarak ellerinizi vücudunuzun iki yanına uzatmalısınız. Yavaşça nefes alırken başınızı göğsünüze doğru yaklaştırmalı ve bacaklarınızı kırmadan yukarı kaldırmalısınız. Nefes verirken başlangıç pozisyonuna geri dönmelisiniz. Eğer ilk etapta hareketi yaparken zorlanırsanız bacaklarınızı 90 derece olacak şekilde kırabilirsiniz. Bu hareket kadın hastalıkları için oldukça faydalıdır. Ayrıca sırt, boyun ağrısı ve kronik kabızlık gibi sorunlar için de yardımcı olabilir.

Tibet'in 5 Hareketi
Fotoğraf: Unsplash – Mor Shani

3- Sindirim sorunlarına yardımcı olabilecek 3. hareket regl dönemlerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. 2, 3 ve 5. çakra noktalarındaki akışı hızlandırması ise gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar. Hareketin başlangıç pozisyonunda dizlerinizin üzerinde durmalısınız. Bu esnada ellerinizi kalçanıza koyabilirsiniz. Nefes alırken sırtınızdan esneyerek başınızı mümkün olduğunca geriye götürmelisiniz. Nefes verirken ilk pozisyona geri dönmelisiniz.

4- Sinüs tıkanıklığı, varis ağrıları gibi sorunlara yardımcı olabilecek 4. harekete başlarken yere oturarak ayaklarınızı düz bir şekilde uzatmalısınız. Ayaklarınız arasında 4-5 parmak olması önemlidir. Ellerinizi

, avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde yere koymalısınız. Nefes alırken yavaşça ellerinizin üzerinde yukarı doğru kalkarak ters masa şeklinde durmalısınız. Birkaç saniye bu pozisyonda dururken kalçanızı ve karnınızı kasmayı denemelisiniz. Nefes verirken vücudunuzu gevşetmeli ve ilk pozisyonunuzu almalısınız.

Tibet'in 5 Hareketi
Fotoğraf: Unsplash – Ginny Rose

5- Dolaşım sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olan 5. harekete başlarken elleriniz ve ayaklarınız yere değmeli. Kalçanızı yukarı doğru kaldırarak ters v şeklinde durmalısınız. Daha sonra vücudunuzun alt tarafını yere yaklaştırırken sırtınızı geriye doğru gerdirmelisiniz.

Hareketlerin gösterimi için video’yu izleyebilirsiniz; The 5 Tibetan Rites

Tibet’in 5 Hareketi: Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tibet hareketlerine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Kronik bir sağlık probleminiz bulunuyorsa, bu egzersizlerin size uygun olmayabileceğini unutmamalısınız.
  • Hareketler, Hindu felsefesinden esinlendiğinden pek çok kişi Tibet hareketlerini bir ayin olarak görür. Ancak hareketler, enerji merkezlerinin çalışmasını düzenlemeyi amaçlar. Bir dini inançla bağlantısı bulunmaz.
  • Egzersizlere ilk başladığında bazı yan etkiler hissedebilirsiniz. Baş ağrısı, mide bulantısı, ağlama krizleri, sinir gibi yan etkiler vücudunuzun enerji merkezlerinin düzenlenmeye başladığının göstergesidir.
  • Tibet hareketlerini günde 3 kere uygulayarak başlayabilirsiniz. Bu sayede vücudu bir anda zorlamamış olursunuz. Her hafta hareketleri ikişer adet arttırarak 21 tekrara ulaşmalısınız. Eğer isterseniz daha sonra sabah ve akşam 2’şer kere uygulayabilirsiniz.
  • Hareketleri uyguladıktan sonra ılık bir duş almanızda fayda vardır. Eğer duş alacak zamanınız bulunmuyorsa, vücudunuzu nemli bir bez ile silmeyi düşünebilirsiniz.
  • Hareketler herkeste farklı sürede etki etmeye başlayabilir. Bu nedenle acele etmemeli ve kendinizi başkalarıyla karşılaştırmamalısınız.
  • Daha fazla etki görmek için beslenmenize dikkat edebilirsiniz. Şeker ve hazır gıdaları beslenme programınızdan çıkararak daha fazla sebze tüketmeye özen gösterebilirsiniz.

Bu kategorideki içerikler ilginizi çekebilir; Meditasyon & Yoga