Yoga, Hindistan’da ortaya çıkan ve hem ruha hem de bedene hitap eden bir uygulama türüdür. Kelime anlamı olarak bağlamak, birleştirmek ve sıkı sıkı tutmak gibi anlamlara gelir. Yogadaki temel amaç farkındalığı arttırarak hayatı daha başka şekillerde algılamamıza olanak sağlamaktır. Yoga pratiklerini deneyimlemeden önce yoga felsefesi hakkında bilgi sahibi olmak, yogadan alacağınız verimin artmasına yardımcı olur.

Zihnin ve Bedenin Bütünlüğünü Keşfedin

Zihin ve beden birbirinden ayrı gibi düşünülse de ikisi sürekli etkileşim halindedir. Örneğin bedeniniz ne kadar sağlıklı olursa olsun zihniniz karmaşa içerisinde ise kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra birey olarak evrende olup biten her şeyin de bizim üzerimizde etkisi bulunur. Kendimizi büyük bir yapbozun ufak bir parçası olarak tanımlayabiliriz. Yogada temel amaç; bireyin olabildiğince farkındalığını arttırmaktır.

Yoga felsefesini benimseyip kabul eden kişiler yogi olarak adlandırılır. Yogiler, yoga pratikleri sayesinde vücutlarında olan bitenin farkına varır. Sonraki adım olarak ise evreni daha iyi anlamaya başlar. Yogayı sadece belirli hareketler yapılan bir fiziksel egzersiz olarak görmemek gerekir. Aynı zamanda zihnin ve bedenin buluşmasıdır. Gün içerisinde ne kadar fazla yoga egzersizi yaparsanız farkındalığınız aynı oranda artar. Günlük en az 1-2 saatinizi yogaya ayırmak hem daha huzurlu hissetmenizi hem de vücudunuzun daha sağlıklı olmasını sağlar.

Fotoğraf: Unsplash – Avrielle Suleiman

Yoga ile Ruhunuzu ve Bedeninizi İyileştirin

Yoganın ruh ve beden sağlığı üzerinde birçok kanıtlanmış etkisi bulunur. Vücuda esneklik kazandırması ve duruş bozukluklarını düzeltmede yardımcı olması yoganın öne çıkan özellikleri arasında yer alır. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte çok daha az hareket eder hale geldik. Ayrıca günümüzün çoğu bilgisayar başında geçiyor. Doğru bir şekilde oturmazsak zaman içerisinde duruş bozukluklarının oluşması kaçınılmaz hale gelir. Gününüzün belirli bir kısmını yoga pratiklerine ayırırsanız daha düzgün bir postüre sahip olabilirsiniz. Ayrıca yoga bedeni hareket ettirirken aynı zamanda da dinlendirdiği için yoğun bir iş gününün sonunda bile rahatlıkla yapabilirsiniz.

Matınız yanınızda olduğu sürece dilediğiniz yerde ve zamanda yoga yapmanız mümkündür. Ayrıca yoganın kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Düzenli yoga pratiği yaptığınız zaman bedeniniz de daha güçlü hale gelir. Stresi ve anksiyeteyi azaltması ise yoganın zihinsel faydaları arasında yer alır. Yoga nefes egzersizleri ile birlikte pratik edildiği için zihnin sakinleşmesine ve huzura kavuşmasına katkıda bulunur.

yoga
Fotoğraf: Unsplash – Carl Barcelo

8 Adımda Yoganın Temeli

Yoganın temellerini atan kişi olarak kabul edilen Patanjali’nin “Yoga Sutra” adı verilen eseri yoga felsefesini anlatan en eski metin olarak bilinir. 8 bölümden oluşan bu eser

buy cheap kamagra online

, 8 adımda yoganın nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi verir.

1- Yama (Evrensel Ahlak): Kişinin çevre ile olan etkileşimini konu alır. Şiddetsizlik, çalmaktan kaçınmak, istekleri kontrol etmek, bırakabilmek ve dürüstlük konuları üzerinde durur. Bırakabilmek kısmında anlatılmak istenen bize iyi gelmeyen şeyleri hayatımızdan çıkarmayı bilmektir.

2- Niyama (Kişisel Ahlak): Kişinin çevreyle değil de kendiyle olan etkileşimini temsil eder. Kişinin zihnini kötülüklerden arındırarak saf haline ulaşmasını hedefler.

3- Asana (Fiziksel Hareket): Bedensel aktivite üzerine yoğunlaşır. Vücudu daha esnek ve güçlü bir hale getirmeyi amaçlar.

4- Pranayama (Nefes): Pranayama yoga pratiğinin temelini oluşturur. Doğru nefes alarak ve nefesi kontrol etmeyi öğrenerek farkındalığın ilk adımı atılır.

5- Pratyahara (Duyuların Kontrolü): Pratyahara adımında ise beş duyunuzu iyice hissedip kontrol altına almayı öğrenerek bedeninize dair farkındalığınızı bir adım öteye taşırsınız.

6- Dharana (Konsantrasyon Teknikleri): Yogada anda kalmak oldukça önemlidir. Dharana, zihnin tek bir noktaya odaklanmasını sağlamayı esas alır.

7- Dhyana (Meditasyon Teknikleri): Meditasyon, bir düşünce üzerinde yoğunlaşmayı gerektirdiği için zihnin tek bir noktaya odaklanabilmesine katkıda bulunur.

8- Samadhi (Üstün Yoğunlaşma Teknikleri): Samadhi, bilinci kontrol edebilme yeteneği olarak da düşünülebilir. Bu seviyeye ancak düzenli yoga pratiği neticesinde ulaşılabilir. Samadhi, bir yoginin sahip olabileceği en güzel hediyedir. İç huzuru ve aydınlanmayı beraberinde getirir.

Ana Görsel: Unsplash – Zen Bear

Bu yazımız ilginizi çekebilir; Meditasyon: Yeni Başlayanlar İçin Faydalı Bir Rehber